Túto špaldovú múku oceníte pri koláčoch, pizze, tortách, chleboch... Je to špalda prastarého pôvodného druhu Ebners Rotkorn.
Na svoje múky sú manželia Rossnagl veľmi hrdí. Ako pri všetkom, či už pri víne alebo vode :-), aj tu záleží na detailoch. Obilie tejto múky rastie na prastarých skalných oblastiach Waldviertel, ktoré sa od roku 1994 pestujú organicky a od roku 2003 biodynamicky, ďaleko od priemyslu, dopravy a elektrosmogu.
Prečo by ste si mali zvoliť práve múky značky Rossnagl?
- zrno sa zberá, keď je dokonale zrelé. To môže znamenať aj to, že ak je upršaný zberový mesiac, musí sa zozbieraný materiál sušiť, aby šupka zrna na poli nesplesnivela a aby bola ešte skladovateľná (max. teplota <45°C)
- nevykonáva sa žiadna povrchová úprava zrna pre dosiahnutie lepšieho stupňa mletia, múka je hydrotermálne neupravená (ako napr. HT múky alebo funkčné múky)
- zrno sa melie s vlhkosťou 9 až 13 % vody (priemyselne mleté múky sa zmáčajú parou na 16,5 až 17,5 % vody, aby bola možná rovnomerná extrakcia)
- nie sú použité žiadne prostriedky na úpravu múky (v maloobchode musí byť úprava múky deklarovaná len v zozname zložiek hotových balení, ktoré sa dodávajú konečnému spotrebiteľovi
- múka je mletá na ich vlastnej farme v tradičnom „východotirolskom mlyne na obilie". Zrno sa drví medzi stacionárnym kameňom a pomaly rotujúcim kameňom (150-200 ot./min.) so špeciálnym drážkovaním. Teplota múky zostáva pod 50 °C, takže bielkoviny zostávajú nezmenené. V nasledujúcom sitku na múku sa dá preosiať všetko od jemnej múky až po otruby
- obilie sa pestuje na ich vlastnej biodynamickej farme, čo znamená krátke prepravné trasy, udržateľnosť a transparentnosť
Vedeli ste? Špalda sa do našich končín dostala už v dobe bronzovej (2 000 až 1 000 pred Kr.) a bola obľúbeným obilím sv. Hildegardy v. Bingen.
Viac z kategórie
6 €