Starodávne zrno - jednozrnka - s jemnou orieškovou chuťou sa dá pomlieť na túto jemnú múku, ktorá je vhodná do všetkých druhov pečiva. V porovnaní so pšenicou a špaldou obsahuje jednozrnka nadpriemerné množstvo bielkovín, minerálov, karotenoidov a aj dostatok lepku. Rovnako ako u dvojzrnky je však kvalita pečenia lepku len "mierna", a preto má cesto z jednozrnky tendenciu byť tuhšie. Pečenie chleba z jednozrnky je preto najlepšie s kváskovým cestom.
Na svoje múky sú manželia Rossnagl veľmi hrdí. Ako pri všetkom, či už pri víne alebo vode :-), aj tu záleží na detailoch. Obilie tejto múky rastie na prastarých skalných oblastiach Waldviertel, ktoré sa od roku 1994 pestujú organicky a od roku 2003 biodynamicky, ďaleko od priemyslu, dopravy a elektrosmogu.
Prečo by ste si mali zvoliť práve múky značky Rossnagl?
- zrno sa zberá, keď je dokonale zrelé. To môže znamenať aj to, že ak je upršaný zberový mesiac, musí sa zozbieraný materiál sušiť, aby šupka zrna na poli nesplesnivela a aby bola ešte skladovateľná (max. teplota <45°C)
- nevykonáva sa žiadna povrchová úprava zrna pre dosiahnutie lepšieho stupňa mletia, múka je hydrotermálne neupravená (ako napr. HT múky alebo funkčné múky)
- zrno sa melie s vlhkosťou 9 až 13 % vody (priemyselne mleté múky sa zmáčajú parou na 16,5 až 17,5 % vody, aby bola možná rovnomerná extrakcia)
- nie sú použité žiadne prostriedky na úpravu múky (v maloobchode musí byť úprava múky deklarovaná len v zozname zložiek hotových balení, ktoré sa dodávajú konečnému spotrebiteľovi
- múka je mletá na ich vlastnej farme v tradičnom „východotirolskom mlyne na obilie". Zrno sa drví medzi stacionárnym kameňom a pomaly rotujúcim kameňom (150-200 ot./min.) so špeciálnym drážkovaním. Teplota múky zostáva pod 50 °C, takže bielkoviny zostávajú nezmenené. V nasledujúcom sitku na múku sa dá preosiať všetko od jemnej múky až po otruby
- obilie sa pestuje na ich vlastnej biodynamickej farme, čo znamená krátke prepravné trasy, udržateľnosť a transparentnosť
Vedeli ste? Jednozrnka je jednou z najstarších pestovaných obilnín a možno ju vysledovať 10 000 rokov späť prostredníctvom archeologických nálezov.
Viac z kategórie
6 €