Priekopníci organickej kávy v Hondurase založili v roku 2012 združenie pre biodynamické pestovanie kávy s názvom 18 Conejo, ktorý pochádza z mayského kalendára a odkazuje na vládu mocného mayského kráľa. Pretože stáročné kozmologické chápanie Mayov nachádza svoj náprotivok práve v biodynamickom poľnohospodárstve.
Motivácia pre biodynamické pestovanie je zakorenená v láske k honduraskej vysočine a jej obyvateľom. Cieľom je udržať rovnováhu medzi ľuďmi a prírodou, v ktorej je dôležitou súčasťou celku blaho farmárov a ich rodín. Rodiny sa živia z pôdy, ktorú obrábajú. To znamená, že ľudia profitujú zo zlepšenej mikroklímy a pôdy bohatej na živiny. Flhor Zelaya Contreras, ktorý túto úžasnú kávu pestuje, hovorí: „Biodynamické poľnohospodárstvo berie do úvahy ľudí a prírodu ako prepojený systém a kladie dôraz na ocenenie každej jednotlivej časti tohto systému."
Kávové zrná sa pestujú v nadmorskej výške 1350 - 1800 m. Táto káva (čistá arabica) odmeňuje šetrný a láskyplný spôsob pestovania orieškovou arómou lieskových orieškov a mandlí. V sekundárnom tóne sú ovocné tóny červeného a bieleho hrozna a v závere zostáva chuť chleba a trstinového cukru.
Espresso je ideálne na prípravu v plnoautomatickom espresso kávovare, prípadne v kombinácii s mliekom na prípravu kávy crema alebo cappuccino.
Vďaka jemnému pomalému bubnovému praženiu 12-15 minút rozvinú kávové zrná svoju plnú arómu a prirodzená kyslosť sa do značnej miery zníži. Výsledkom je vynikajúci chuťový zážitok aj pre tých najnáročnejších znalcov kávy.
Viac z kategórie
20 €